Haluatko ruveta striimaamaan? Kattava vinkkipaketti
Räätälöityjen tietokoneiden valmistaja ja tietotekniikan verkkokaupan pioneeri Jimm’s PC-Store kertoo, mitä tulee ottaa huomioon viime vuosina suosiotaan valtavasti kasvattaneen livestriimaamisen tekemisessä. Yksi striimauksen suurista eduista verrattuna perinteiseen videoiden julkaisemiseen on, että se ei tarvitse jälkikäsittelyä.
Erityisesti koronavuosina reaaliaikainen suoratoisto kasvatti suosiotaan kaikenlaisen sisällön saralla. Esimerkiksi Twitch-alustalta löytyy aihepiirejä mm. jutusteluun, ruoanlaittoon, matkustamiseen, musiikkiin ja moniin muihin teemoihin. Ehkä parhaiten striimaus kuitenkin tunnetaan pelisisällöstä, jolloin katsojat voivat osallistua tosiaikaiseen pelikokemukseen joko passiivisina tai aktiivisina seuraajina.
Tärkeimmät vinkit striimaukseen
Tärkein kysymys striimaajalle on, millaista sisältöä hän haluaa tehdä ja millä ehdoin. Tärkeintä on valita itselle tärkeä aihe ja sovittaa se omaan jaksamiseen ja aikatauluun. Lopulta eniten ratkaisee tekijän oma halu jakaa omaa tekemistään yleisön kanssa.
Alusta
Kun aihe on mietittynä, on tärkeä valita itselle sopiva striimipalvelu eli alusta, jossa suoraa lähetystä toistetaan. Yleisimmät ovat YouTube ja Twitch, jotka tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet sisällöntuottamiseen ja vuorovaikutukseen.
Ohjelmisto
Alustan lisäksi tarvitaan sovellus tai ohjelmisto, jolla suoratoisto toteutetaan. Alustojen omien ohjelmistojen lisäksi käyttöön voidaan ottaa esimerkiksi OBS Studio tai Streamlabs OBS, joiden ominaisuuksiin ja käyttöön löytyy runsaasti vinkkejä ja neuvoja eri sivustoilta ja keskustelupalstoilta.
Verkkoyhteys, kamera ja mikrofoni
Käyttöönoton alussa tärkeimpiä seikkoja ovat kuvan- ja äänenlaatuun liittyvien asetusten määrittelyt. Näihin vaikuttaa myös se, millainen verkkoyhteys on käytössä sekä käytössä oleva striimauskalusto, joista tärkeimmät ovat kamera ja mikrofoni.
Lähetyksen räätälöinti tapahtuu suoratoisto-ohjelmiston hallintapaneelista. Siitä määritellään mitä sisältöä katsojille tuodaan, kuten esimerkiksi peli- ja kasvokuvaa. Lisäksi kuvaan voidaan tuoda esimerkiksi erilaisia kehyksiä, ilmoitustoimintoja ja pienoisohjelmia. Näillä voidaan seurata helpommin keskustelua tai luoda vaikkapa seuraajatavoite. Edellä mainittuja ominaisuuksia tarjoavat esimerkiksi Streamlabs- ja Streamelements-ohjelmistot.
Alustalle tehtävä sisältö vaikuttaa paljon siihen, millaista laitteistoa tai verkkoyhteyttä vaaditaan. Esimerkiksi ruoanlaiton striimaukseen saattaa riittää pelkkä älypuhelimen kamera ja kenties erillinen mikrofoni, kun taas videopelien striimaukseen vaaditaan suorituskykyinen tietokone tai pelikonsoli sekä mahdollisesti lisälaitteita ja apuohjelmia.
Pelistriimauksessa erityisen tärkeää on laadukas mikrofoni tai vähintäänkin laadukkaat ja mikrofonilla varustetut pelikuulokkeet. Erillisellä webkameralla voidaan tuoda striimaaja kuvaan monipuolisemmin ja laadukkaammin kuin kiinteällä kameralla, mikä osaltaan parantaa vuorovaikutusta.
Oheistarvikkeet
Mikäli pelaamista ja striimausta tehdään huonosti valaistussa ympäristössä, erillinen suoratoistovalaisin on hyvä vaihtoehto kasvojen valaisemiseen. Näiden asetuksista löytyy esimerkiksi kirkkauden, värilämpötilan ja valaistuskulman säädöt.
Vielä enemmän säätövaraa striimaukseen tarjoavat monenlaiset muut oheistarvikkeet, kuten taustalla käytettävät viherkankaat sekä monipuoliset telineet mikrofonille, kameralle ja valaisimelle. Lisäksi on saatavana hallintalaitteita, joilla lähetystä ja sen ominaisuuksia voidaan helposti hallita muutenkin kuin tietokoneen näppäimistöllä. Näiden avulla voidaan helpottaa suoratoistolähetystä kaikenlaisten teemojen parissa eikä käyttöön vaadita monimutkaisia ohjelmistoja tai sovelluksia.
Lähde ja kuva: Jimm’s PC-Store