Sanna Marinin Hornet-kohu – tiivistelmä
Pääministeri Sanna Marinin (sd) Hornet-kommentti perjantaisella vierailullaan Ukrainassa nousi kotimaisiin ja kansainvälisiin otsikoihin.
Marinilta kysyttiin, mikä on hänen kantansa hävittäjien antamiseen Ukrainalle. Hän vastasi, että Suomessa voitaisiin keskustella vanhenevien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle.
Kansainvälinen lehdistö tulkitsi Marinin vastauksen siten, että Suomi on harkitsemassa Hornetien luovuttamista Ukrainaan, mutta presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kiirehtivät toppuuttelemaan, ettei asiasta ole keskusteltu lainkaan.
Seuraavaksi britannialainen Sky News uutisoi, että Suomen puolustusministeri jarruttelee hävittäjäkeskusteluja.
Marinin sekä maan ulko- ja puolustuspolitiikka edustavien tahojen eriävät mielipiteet asiasta antoivat varsinkin opposition mielestä sekavan kuvan Suomen linjasta.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää Marinin kommenttia “harkitsemattomana ja epärealistisena”.
– Tarvitsemme Hornetit oman maamme puolustamiseen ja ilmatilan valvontaan, Orpo linjaa.
Arvioiden mukaan uudet F-35-hävittäjät ovat täysimääräisesti käytössä vuosikymmenen lopulla.
STT:n esittämä kysymys ja Marinin vastaus sanasta sanaan…
Kysymys: ”On esitetty, että Ukrainalle pitäisi tässä vaiheessa antaa tehokkaampaa aseistusta, kuten hävittäjiä, ja että niissä viivyttely maksaa ihmishenkiä. Mikä on sinun kantasi asiaan?”
Marin: ”Itse näen, että hävittäjistä varmasti tullaan keskustelemaan. Eri maat puntaroivat ja arvioivat sitten omia kykyjänsä tämän kaltaista aseapua toimittaa. Mielestäni myös Suomessa tätä keskustelua voidaan käydä. Me tiedämme, että me olemme tehneet päätöksiä uusista hävittäjistä jo aiemmin. Me tiedämme meidän tulevien hävittäjien aikataulun, millä saamme niitä Suomeen, ja kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko mahdollista Ukrainaan luovuttaa, minkälaista koulutusta se kenties tarvitsisi rinnalle, sitten että Suomi voisi osaltaan tässä auttaa – mutta mitään päätöksiä ei ole tehty.
Keskustelut ovat vasta hyvin alkuvaiheessa, ja totta kai kun keskustelemme esimerkiksi hävittäjäkysymyksestä, se vaatii mittavaa kansainvälistä yhteistyötä, yhteistyötä eri maiden kanssa.
Mielestäni Suomi on tässä kiinnostavassa asemassa, juuri sen vuoksi, että me olemme tehneet päätökset uudesta hankinnasta ja meillä on olemassa olevaa kalustoa ja me voimme totta kai arvioida tuon kaluston käyttöä.
Tietenkin samalla pitää huomioida Suomen sijainti, geopoliittinen sijainti, se että meidän pitää huolehtia omasta maanpuolustuksestamme kaikissa tilanteissa.”
Lähteet: STT, Helsingin Sanomat