Kesämökkien ikävä riesa: Nakerrettuja talon rakenteita, sähköjohtoja ja vesiputkia
Oletko jo tehnyt kesämökilläsi tupatarkastuksen? Jos et ole, tee sellainen heti juhannusjuhlien jälkeen. Voit nimittäin löytää jopa mökin rakenteista ikäviä yllätyksiä.
Mökillä olisi tärkeää käydä ympäri vuoden säännöllisesti, vaikka sitä käytettäisiin vain kesäisin, jotta sattuneet vahingot havaittaisiin mahdollisimman pian. Jyrsijät ovat voineet tehdä vahinkoja talven aikana esimerkiksi nakertamalla talon rakenteita, sähköjohtoja tai vesiputkia. Huonolla tuurilla katon rajasta kuuluu rapinaa, ja käy ilmi, että orava tai näätä on tehnyt pesänsä mökin yläpohjaan.
Jyrsijät ja tuhoeläimet aiheuttavat rakennukselle pahimmassa tapauksessa suuriakin vahinkoja.
– Pesänrakennuspuuhissa näädät ja oravat voivat myllätä eristeissä ja rakenteissa. Tällöin voidaan joutua uusimaan eristys rakenteellisten vahinkojen takia, kertoo vakuutusyhtiö Pohjantähden kiinteistövahinkojen korvausasiantuntija Suvi Santajärvi. Santajärvi kertoo.
– Jyrsijöiden aiheuttamat vahingot ovat luonnollisesti pienempiä, mutta yhtä harmillisia. Jos mökistä löytyy pieniä jätöksiä, sähköjohdot ja putkistot kannattaa katsoa tarkkaan läpi. Lisäksi putkistoissa kannattaa alkuun valuttaa vain pieni määrä vettä, jotta mahdollisista rikkoutuneista putkista valuva vesi ei aiheuta suurempaa vahinkoa.
Mitä tehdä, jos löytyy vahinkoja?
Jos mökillä havaitsee tuhoeläinten aiheuttamia vahinkoja, on tärkeää estää tuhoeläinten pääsy rakennukseen jatkossa. Hiiret pääsevät rakenteisiin jopa kolikon kokoisesta aukosta.
– Kaikki sisälle rakenteisiin vievät raot kannattaa peittää tiheäsilmäisellä metalliverkolla, Santajärvi ohjeistaa.
Tuhoeläinten hävityspuuhiin ei kannata ryhtyä omatoimisesti, vaan kääntyä suoraan ammattilaisten puoleen. Esimerkiksi orava ja näätä ovat rauhoitettuja metsästysaikojen ulkopuolella.
– On kuitenkin mahdollista, että mökille saapuvat elämisen äänet häiritsevät eläintä niin, että se hylkää pesän ja kantaa poikasensa pois, lohduttaa Santajärvi.
Jos mökiltä löytyy jyrsijän tai muun tuhoeläimen aiheuttamia vahinkoja, asiasta kannattaa ilmoittaa myös omaan vakuutusyhtiöön mahdollisimman pian – ainakin Pohjantähdessä. Vakuutusyhtiöiden mökkivakuutusten ehdoissa on eroja.
Tee myös nämä kesämökille mennessäsi
- Tarkista palo- ja häkävaroittimien toiminta ja suositeltu uusimisajankohta. Hanki uudet laitteet tarvittaessa tai vaihda paristot ja puhdista laitteet pölystä. Suosittelemme sarjaan kytkettyjä tai matkapuhelimeen yhteydessä olevia varoittimia.
- Käy pihapiiri läpi ja tarkista puiden kunto. Ympäristölleen vaaraa aiheuttavan puun saa kaataa ilman lupaa. Vaarallisuuden saattaa kuitenkin joutua todistamaan jälkikäteen, joten kannattaa käyttää asiantuntijaa puun kunnon arvioimisessa ja kaadossa.
- Puhdista rännit, jotta sadevedet kulkeutuvat oikeaa reittiä pitkin pois katolta. Tarkista samalla, että katto on kunnossa.
- Tarkista, että vesiputket ja liitokset ovat talven jäljiltä kunnossa.
- Tilaa tarpeen mukaan nuohooja paikalle. Lain mukaan nuohous täytyy tehdä vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein ja vuosittain, jos kyseessä on vakituiseen käyttöön tarkoitettu asunto.
- Lämmitä tulisijaa ensimmäisen kerran varovaisesti, etteivät savut pääse pöllähtämään sisälle eikä hormi kuumene kerralla liikaa.
- Poista tuhka tulisijasta kannelliseen metalliastiaan vasta, kun tulisija on varmasti jäähtynyt.
- Huolehdi, että mökillä on alkusammutus- ja ensiapuvälineet.
- Lataa puhelimeesi 112 Suomi -sovellus.
Lähde: Pohjantähti Keskinäinen Vakuutusyhtiö
Kuva: Pixabay