Peliarvostelu: The Crew Motorfest
Ubisoftin The Crew Motorfest on sarjansa kolmas ja paras peli. Käytännössä jokaista osa-aluetta on hiottu sujuvammaksi. Hawaijille sijoittuvan uutukaisen värimaailma ja hohdokkuus pesevät sarjan edelliset versiot.
The Crew Motorfest ei edeltäjiensä tavoin pyri pieteettiseen ajosimulaattorikokemukseen törmäysesteineen ja -vaurioineen, eikä se aivan yllä Forza- ja Gran Turismo -pelisarjojen realismiin sekä grafiikoihin, mutta se onkin suunniteltu keskittymään enemmän vauhdin tunteeseen ja hauskanpitoon. Lähikuvat erilaisista superautoista ja muista kulkuneuvoista näyttävät upeilta, puhumattakaan Hawaijin eksoottisen värikkäästä ympäristöstä. Huikeita kuvakulmia nähdään joka vaiheessa ja varsinkin silloin, kun aurinko tekee laskuaan horisontissa ja asvaltti kimmeltää kuuman yön kosteassa syleilyssä. Kaahailu Hawaijin eksoottisissa maisemissa eri vuorokaudenaikoihin ja erilaisissa sääolosuhteissa on kerrassaan nautinnollista.
Motorfestin välivideot ovat laadukkaita, moderneja ja meneviä. Autojen sekä moottoriurheilun ilosanomaa julistavat teemajuontajat omine tyyleineen. Musiikki on tilanteisiin sopivaa eikä moottoreiden äänissäkään ole juuri valitettavaa.
Jalankulkijoiden puuttuminen ja liikenteessä ajavien normiautojen vähyys sekä samanlaisuus eivät kauheasti haittaa menoa, sillä pelaaja yleensä keskittyy nautiskelemaan kaasu pohjassa kohti omia tavoitteita. Kuljettajalle puhuva “matkaseuralainen” on mukava lisä. Pelaaja saa kuulla muun muassa esittelyä ohi kiitävistä Hawaijin upeista nähtävyyksistä, tarinoita saaren historiasta, lisätietoja seuraavista tehtävistä ja niin edelleen.
Motorfestissä on kasapäin aktiviteetteja ja kisoja, joista saa kaikenlaisia palkintoja. Pelissä ei sinällään ole varsinaista “pääkampanjaa”, mutta eteenpäin mennään Playlist-tapahtumien kautta, jotka sijoittuvat eri puolille Hawaijia. Playlistit ovat monipuolisia ja keskittyvät esimerkiksi tietynlaisiin autoihin, kulkuneuvoihin tai ajotyyleihin. Formuloillakin pääsee revittelemään! Menestyksekkään suorituksen lopussa odottaa aina uusi ajoneuvo.
Arcade-tyylinen ajotapa varmasti sopii viihteelliseen kaahailuun mieltyneille pelaajille. Tätä korostetaan myös moottorifestaritunnelmassa, jota koko trooppinen saari huokuu. Värikkäät koristeet, vaatteet, kisat, tuunaukset, hyvä meininki ja upeiden autojen arvostus simulaattoripelejä viihteellisemmällä tavalla maistuvat kuin toffeekaramelli, joka tosin voi joskus tarttua hampaisiin. Tällä tarkoitamme esimerkiksi tiettyjen asioiden toistoa, kuten pitkiä ajeluita tehtävästä toiseen. Pikamatkustuksen mahdollisuus tulee näkyviin heti alussa, mutta sen saa auki vasta sitten, kun on suorittanut kymmenen Playlistiä kokonaan eli noin sata aktiviteettia.
Motorfestistä löytyy jopa yli 600 kulkuneuvoa, vanhoista klassikoista moderneihin urheilu- ja superautoihin. Kaahaamiseen on käytössä myös mönkijöitä, moottoripyöriä, moottoriveneitä ja jopa lentokoneita. Jälkimmäisten ohjattavuus ei tosin ole aivan yhtä sulavaa kuin neljällä pyörällä kulkevien menopelien.
Vauhdin huumasta pääsee nauttimaan jatkuvalla syötöllä, koska ajokit viuhuvat suoraan pienempien esteiden, katutolppien ja jopa osan vastaantulijoista läpi ilman sen suurempia törmäyksiä tai edes hidasteluja. Suuremmat esteet toki pysäyttävät kyydin, mutta matkan saa jatkumaan todella nopeasti. Takaisinkelaus on myös mukava toiminto, koska sillä voi kelata itsensä nopeasti takaisin läpäisemään missatun checkpointin. Tuttuun tapaan nitrobuusterit tuovat vielä lisää kyytiä.
Pelissä kerättävistä kokemuspisteistä ja rahasta jälkimmäinen on mukavampaa, sillä massia voi käyttää mm. asusteisiin, vaatteisiin, uusiin ajokkeihin sekä menopelien tuunailuun ja maalailuun. Kilpurien suorituskyvyn parantaminen tapahtuu viritysosilla, joita saa menestymällä erilaisissa aktiviteeteissa. Osat paranevat sijoitusten mukaisesti. Jos kisat sujuvat kuin leikiten, peli ehdottaa vaikeustason nostamista, jolloin palkinnotkin paranevat. Jos ei malta käyttää aikaa pelirahan keräämiseen, sitä voi ostaa kaupasta oikealla rahalla, mikä tuntuu nykyisin olevan enemmän sääntö kuin poikkeus suurimmissakin konsolipeleissä.
Autoja ja ajokokemusta voi säätää monin tavoin. Aloittelijat voivat halutessaan ottaa käyttöön jopa ohjaus- ja jarrutusavustukset, jolloin kynnys opetella tatilla ohjaamista madaltuu. Ratilla kurvailevat “pro”-pelaajat ottavat tietenkin käyttöön yksityiskohtaiset ammattilaisasetukset lukemattomine vaihtoehtoineen.
Jos haluaa kisata muita ihmispelaajia vastaan, se onnistuu erilaisissa moninpeleissä. Verkon kautta voi muun muassa kaahailla kisasta toiseen tai osallistua laajempaan hulabalooseen 28 pelaajan Grand Race -kisassa, jossa kulkuneuvo ja ajopinta vaihtuvat kahteen kertaan kesken huristelun. Kaoottisempaan hupailuun pääsee käsiksi 32 pelaajan Demolition Royalessa eli kunnon romurallissa. Jaetun ruudun pelaamista ei ole tarjolla, mutta pelissä kyllä piisaa yllin kyllin tekemistä ja kisaamista niin tekoälyä kuin ihmispelaajiakin vastaan. Luvassa on lisää pelikampanjoita viikoittain vaihtuvien teemojen, uusien ajokisojen sekä joulukuussa alkavan toisen pelikauden myötä.
The Crew Motorfest on nimensä mukaisesti moottorijuhla, joka kattaa koko Hawaijin pääsaaren ja jossa huristellaan kaikenlaisilla menopeleillä lämä pohjassa. Ja hauskaahan se on. Suositellaan astetta viihteellisempien ajopelien ystäville.
Lisää kuvia pelistä:
Tähdet: 4.0/5.0
Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC
Genre: Ajopeli
Pelaajamäärä: 1
Ikäraja: 12
Kehittäjä: Ubisoft Ivory Tower
Julkaisija: Ubisoft
Julkaisupäivä: 14.9.2023
1 Response
[…] The Crew Motorfest sai Ajansäästäjän peliarvostelussa neljä tähteä. […]