Joka kolmas suomalainen johtaja on saanut potkut urallaan
Lähes 1000 suomalaista johtajaa kattaneessa Millainen on menestyvä johtaja? -tutkimuksessa selvisi, että lähes joka kolmannen johtajan työsuhde on irtisanottu jossain vaiheessa uraa. Muita haasteita ovat olleet avainhenkilöiden lähtö, merkittävän kaupan menettäminen ja yksityiselämän haasteet. Joka kuudes johtaja on kokenut burnoutin.
Lisätietoa tutkimustuloksista…
Miesjohtaja irtisanotaan naisjohtajaa todennäköisemmin
Lähes joka kolmas (28 %) johtaja on tullut irtisanotuksi. Mitä kauemmin henkilö on toiminut johtajana, sitä todennäköisemmin irtisanominen osuu omalle kohdalle. Alle viisi vuotta johtajana toimineista vain 3 % oli kokenut irtisanomisen, kun taas yli 20 vuotta johtajana toimineista 58 % oli saanut potkut.
Irtisanotuista johtajista miehiä oli 64 % ja naisia 36 %. Tutkimuksen vastaajista 54 % oli miehiä ja 46 % naisia eli miehiä oli irtisanottu suhteellisesti hieman naisia enemmän.
Irtisanotuilla johtajilla on muita johtajia pienempi halu yhteisöllisyyteen ja hyvien henkilösuhteiden luomiseen työpaikalla. Heillä myös korostuu osaamisen kehittämisen tarpeissa vuorovaikutustaitojen kehittäminen.
Irtisanomisen tyypillisin syy näkemyseroissa ja yhteistyön toimimattomuudessa
Irtisanotut johtajat arvioivat itse, että keskeisin syy työsuhteen päättymiselle oli näkemyseroissa ja yhteistyön toimimattomuudessa.
– Johtajille näyttää olevan tyypillistä selittää menestymistään omilla kyvyillä ja toisaalta menestyskuoppien – kuten irtisanomisen – syyt eivät johdu itsestä. Potkujen syynä ei nähdä oman osaamisen puutteita tai oman yhteistyön tyyliä, kommentoi MPS:n toimitusjohtaja Elina Koskela.
Joka viides koki irtisanomisen johtuneen omistajavaihdoksesta tai yrityskaupasta. Muita irtisanomisen syitä olivat esimerkiksi heikot tulokset, ulkoiset tekijät kuten pandemia, liiketoiminnan alasajo, toimitusjohtajan vaihtuminen sekä organisaation sisäinen valtapeli. Osa johtajista kertoi syyksi henkisen väkivallan, kiristysyritykset sekä johtajan narsismin.
Burnoutin on kokenut joka kuudes johtaja
Tyypillisin johtajan menestymisen este uralla on avainhenkilöiden lähtö, jonka on kokenut 41 % johtajista. Muita johtajan menestyksen esteitä ovat yrityksen kannalta merkittävän kaupallisen mahdollisuuden menettäminen sekä yksityiselämän haasteet, jotka ovat osuneet joka kolmannen johtajan uralle.
Vakavan työuupumuksen – burnoutin – on käynyt läpi 16 % kaikista johtajista. Muita johtajia useammin burnout on tullut eteen uudistajaprofiilin johtajille, joiden toiminnassa korostuu ennakointi, riskinottokyky sekä muutosta edistävä toiminta.
Johtaja löytää uuden työn heti tai useimmiten puolen vuoden kuluessa
Irtisanotuista johtajista 77 % löytää uuden työn kuuden kuukauden kuluessa – ja heistä joka kolmas löytää uuden työn saman tien. Vain 23 % johtajista kesti yli kuusi kuukautta uuden työn löytämisessä.
Johtajat luottavaisia tämän hetken työhönsä
Johtajat pitävät hyvin epätodennäköisenä sitä, että tämän hetken työsuhde irtisanotaan vuoden sisällä. Vain 8 % vastaajista näki 33 % todennäköisyyden irtisanomiselle. Puolet johtajista ei usko irtosanomisen olevaan lainkaan todennäköistä seuraavan 12 kuukauden aikana.
Johtajat kokevat menestyvänsä keskivertoa paremmin. 77 % on tätä mieltä.
Lähde: MPS-Yhtiöt
Kuva: Pixabay