Työmatkavähennys pienenee, varainsiirtovero laskee, lahja-arpa verolliseksi − tämä kaikki muuttuu verotuksessa tänä vuonna
Tänä vuonna henkilöverotuksessa tapahtuu monia muutoksia. Esimerkiksi työmatkakulujen vähennys pienenee, kun matkakulujen omavastuu nousee 750 eurosta 900 euroon. Matkakuluja voi vähentää 8 400 euron sijaan enintään 7 000 euroa.
Myöhässä maksetusta verosta maksettava korko suurenee kaikissa luokissa paitsi perintöverossa 7 prosentista 11 prosenttiin.
Veikkaus Oy:n raaputusarpojen ostajan täytyy nyt tunnistautua aina, kun hän ostaa arvan, lunastaa voiton tai osallistuu arpaan liittyvään lisäarvontaan. Jos hän antaa arvan toiselle, voittosumma ei ole saajalle veroton.
Kotitalousvähennyksen tilapäiset korotukset puolestaan pysyvät edelleen voimassa. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöhön sekä öljylämmityksestä luopumiseen saa korotetun kotitalousvähennyksen, enimmillään 3 500 euroa. Vähennys on 60 prosenttia työkorvauksesta ja 30 prosenttia palkoista. Lisäksi kotitalousvähennyksen käyttöala laajenee: ensi vuonna kotitalousvähennystä saa myös kotona annetusta fysioterapiasta ja toimintaterapiasta.
Lisätietoa veromuutoksista…
Toiselle annettu voitto on verotettava lahja
Jos raaputusarpa on ostettu 1.1.2024 tai sen jälkeen, voiton voi lunastaa vain sama henkilö, joka on tunnistautunut ostaessaan arvan. Käytännössä raaputusarpoja ei voi enää ostaa lahjaksi. Voitto on verovapaa vain arvan ostajalle eli samalle henkilölle, joka voi lunastaa voiton.
Jos voiton tai osan siitä antaa toiselle henkilölle, saajan pitää maksaa summasta lahjaveroa, jos lahjan arvo on vähintään 5 000 euroa.
Muutoksen vuoksi Verohallinto on päivittänyt kannanottoaan lottovoittojen ja muiden arpajaisvoittojen jakamisesta usean henkilön kesken. Kannanotto muuttaa aiempaa verotuskäytäntöä ja koskee vain niitä raaputusarpoja, jotka on ostettu 1.1.2024 tai sen jälkeen.
Korotus korkoihin
Myöhässä maksetusta verosta pitää maksaa aiempaa enemmän korkoa. Vuonna 2023 kaikkien verojen viivästyskorko oli 7 prosenttia, mutta nyt perintöveron viivästyskorko nousee 7,5 prosenttiin ja muiden verojen 11 prosenttiin. Vastaavasti veronpalautuksille maksetaan aiempaa suurempaa korkoa: hyvityskorko nousee 0,5 prosentista 2 prosenttiin.
Perintöveron maksuaika pitenee kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen. Veron eräpäivien aikataulu ei muutu, vaan käytännössä muutos tarkoittaa esimerkiksi sitä, että perintöveroa ei peritä ulosotossa ennen kuin veron ensimmäisestä eräpäivästä on kulunut 10 vuotta. Verosta pitää kuitenkin maksaa viivästyskorkoa heti eräpäivästä lähtien.
Verovapaat matkakustannusten korvaukset nousevat
Verovapaa kotimaan kokopäiväraha on 51 euroa (48 euroa vuonna 2023), osapäiväraha 24 euroa (22 euroa v. 2023) ja ateriakorvaus 12,75 euroa (12 euroa vuonna 2023).
Verovapaa kilometrikorvaus on 57 senttiä kilometriltä (53 senttiä vuonna 2023).
Osa muutoksista astuu voimaan takautuvasti
Asuntojen, kiinteistöjen ja arvopapereiden varainsiirtoveroprosentit laskevat. Kiinteistöjen varainsiirtovero alenee 4 prosentista 3 prosenttiin ja asunto- ja kiinteistöosakkeiden varainsiirtovero 2 prosentista 1,5 prosenttiin. Muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.
Lakia sovelletaan takautuvasti jo kauppoihin, jotka on tehty 12.10.2023 tai sen jälkeen. Verohallinto palauttaa ylimääräisen varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka ovat tehneet asunto- ja osakekauppoja loppuvuonna 2023. Palautukset maksetaan vuoden 2024 alkupuolella.
Varainsiirtoveron veroprosentti ja ensiasunnon verovapaus määräytyvät kauppakirjan allekirjoituspäivän perusteella. Verohallinto palauttaa liikaa maksetun veron korkoineen niille, jotka ovat tehneet asuntokauppoja loppuvuonna 2023. Palautukset maksetaan vuoden 2024 alkupuolella. Ensiasunnon ostajan verovapaus poistuu vuodenvaihteessa.
Kiinteistöverotuksessa maapohjan veroprosentin alaraja nousee 0,93 prosentista 1,30 prosenttiin. Verotus kiristyy niissä kunnissa, joissa veroprosentti on ollut alle uuden alarajan.
Sijoituksissa osakesäästötilin enimmäistalletuksen määrä nousee 100 000 euroon. Aiemmin raja on ollut 50 000 euroa.
Ajantasainen tieto muutoksista löytyy Verohallinnon verkkosivulta.
Lähde: Verohallinto