The Last of Us Part II on nyt entistäkin parempi – suorastaan ilmiö
The Last of Us Part II -pelistä on julkaistu entistäkin parempi PS5-konsolille remasteroitu versio. Miksi tämä uusi julkaisu kannattaisi hankkia, vaikka jo omistaisi alkuperäisen PS4-pelin? Remastered-versioon on tehty paljon parannuksia ja lisäyksiä, jotka on listattu artikkelin alaosaan.
Ensin kuitenkin selvitetään, miksi tätä toista osaa odotettiin suuresti, ja miksi siitä muodostui suorastaan ilmiö.
Taustalla maineikas pelitalo
The Last of Us -pelin ensimmäinen osa herätti julkaisuvuotenaan paljon kiinnostusta pelimaailmassa. Syvällinen tarina ja hahmovetoinen juoni säestettynä Gustavo Santaolallan upealla musiikilla sekä mielenkiintoisella kerronnalla upposivat etenkin seikkailuhenkisiin pelaajiin. Menestys poiki luonnollisesti odotuksia myös jatko-osan suhteen.
Tietä Naughty Dog -pelitalon tulokkaalle oli tasoittanut kuusi vuotta aiemmin julkaistu samanhenkinen ja -tyylinen Uncharted: Drake’s Fortune, joka sekin nousi vuosien mittaan pelisarjana hittijulkaisujen joukkoon. The Last of Us Part II oli kehityspöydällä noin seitsemän vuoden ajan ja peli nousikin ilmiöksi, joka herättää tunteita moneen suuntaan.
Myyntiennätykset paukkuvat ja palkintoja satelee
Ihmiset osasivat odottaa laadukasta julkaisua, sillä The Last of Us Part II myi kesäkuussa 2020 avausviikonloppunaan yli 4 miljoonaa kopiota. Se on suurin lukema, minkä yksikään PlayStation 4 -yksinoikeuspeli on saavuttanut samalla aikavälillä. Kokonaismyynnit puolestaan nousivat 10 miljoonan myydyn kopion tasolle vuoteen 2022 mennessä, ja julkaisu kahmi huimat 320 palkintoa pelimaailman palkintogaaloissa.
Mikä sitten tekee The Last of Us Part II -julkaisusta niin erityisen? Parhaimmillaan se on elokuvamainen, siinä on useita mieleen jääviä hahmoja, käänteitä, draamaa, romantiikkaa, hyvällä maulla tehty juoni ja nykymaailmaan peilautuvia asioita ihmissuhteiden osalta. Se osaa parhaimmillaan myös yllättää pelihahmoa ohjaavan ihmisen tavoilla, jotka eivät ole liian ennalta-arvattavia.
Itse peli puolestaan tarjoaa tiukkoja toimintakohtauksia, rauhallisempia hiiviskelyosuuksia, synkkiä maisemia, tutkimusmatkailun henkeä ja myös tilanteita, jotka voisivat heijastua jopa oikeassa elämässä koettuihin asioihin. Etenkin silloin, kun mieltä kutkuttaa arvailla, mitä tapahtuu seuraavaksi ja mitkä vaihtoehdot ovat todennäköisempiä. Se on yksi tärkeimpiä “koukkuja” videopeleissä, joka saa palaamaan yhä uudestaan mielenkiintoisen tarinan pariin.
The Last of Us Part II kuuluu myös harvinaisiin, ns. isoihin pelimaailman julkaisuihin, jotka on käännetty myös suomeksi. Tämä on hyvin harvinaista vahvasti tarinapohjaisissa peleissä, kun käännettävää on vähintäänkin pienen kirjan verran. Olen jutellut aiheesta muutaman kerran pitkäaikaisen peliveteraanin kanssa, ja on ollut todella mielenkiintoista kuulla hänen ajatuksiaan nimenomaan lokalisoinnista ja sen tärkeydestä. Esiin on noussut ajatuksia muun muassa siitä, että korvaako lokalisointi myyntien kautta käännöksiin käytetyt kustannukset? Lyhyesti kerron hänen sanoneen, että väite pitää paikkansa. Tärkein peruste väitteelle on juonen parempi ymmärtäminen kuin vieraan kielen kohdalla, vaikka monet pelit ovat myös kehittäneet ihmisten kielitaitoa etenkin englannin kielen kohdalla. Tiivistettynä ihmiset osaavat arvostaa, kun heitä palvellaan heidän omalla äidinkielellään.
Menestys poiki jatko-osien ohella myös tv-sarjan
The Last of Us -pelisarja on päätynyt myös tv-ruutuihin, minkä ohella aikaisemmin julkaistuista peleistä on päädytty tekemään uudisversioita nykyaikaisille pelilaitteille. Tv-yleisöä onnistuttiin kosiskelemaan huomattavasti suuremmilla miljoonaluvuilla, sillä sarjan kuutta ensimmäistä jaksoa katsoi HBO:n tilastojen mukaan vuonna 2023 lähes 40 miljoonaa ihmistä. Tv-sarja kahmi myös peräti 24 Emmy-ehdokkuutta, joista palkintoja kertyi 8.
Pelisarjan viidestä julkaisusta The Last of Us Part II -julkaisua voidaan pitää suurimpana ilmiönä. Mielipiteitä on toki yhtä monta kuin ihmisiäkin, ja sarjan ensimmäistä osaa on pidetty eri äänestyksissä jopa kaikkien aikojen parhaana pelinä. Jatko-osan suurimpia valtteja ovat kuitenkin äärimmäinen realistisuus, ihmisyys, vahva näyttelytyö ja erittäin mielenkiintoinen kerronta, ja niiden laadukkaan toteutuksen kautta se on yksi kaikkien aikojen parhaista peleistä.
The last of Us Part II Remastered – lisätty sisältö ja tekniset ominaisuudet
• Selvästi näkyviä graafisia parannuksia kuten muun muassa natiivi 4K-resoluutio tarkkuustilassa, 1440p skaalattu 4K suorituskykytilassa, lukitsematon ruudunpäivitysvaihtoehto VRR-tuettuja laitteita varten, parempi tekstuurien erottelukyky, pidemmät tarkennusvälimatkat, parannettu varjojen laatu, sulavammat animaatiot ja huomattavan paljon lisäyksiä Photo Mode -tilaan.
• PS4-versiota nopeammat latausajat, DualSense-ohjaimen täysi integraatio myös haptisille liipaisimille sekä lisättyjä esteettömyysominaisuuksia.
• Pikaläpäisytila-haasteessa voit julkaista omaat parhaat läpäisyaikasi maailmanlaajuiselle Leaderboardille.
• Rogue-tyylisessä No Return -pelitilassa on päämääränä selviytyä mahdollisimman pitkään jokaisella pelikerralla, jotka kestävät yleensä puolesta tunnista tuntiin.
• Ellielle ja Abbylle uusia hahmo- ja aseskinejä.
• Kitaran vapaasoittotila sisältää nyt avattavia soittimia.
• Voit pelata useilla avattavilla hahmoilla, joista osa ei ole ollut aiemmin pelattavissa, ja jokaisella on omat pelipiirteensä. Monenlaiset haasteet sisältävät eri vihollisia ja kohteita, ja ne kulminoituvat tiukkoihin pomotaisteluihin.
• Lost Levels eli kolmen aiemmin näkemättömän pelikentän kehitysversiot sekä selitykset, miksi nämä kentät eivät päätyneet lopulliseen peliin.
• Useita tunteja kehittäjien kommentteja ja lisätietoa Part II:n kehityksestä.