Peliarvostelu: God of War: Ragnarök
Säästämme aikaasi kertomalla heti alkuun, että God of War: Ragnarök on AAA-luokan mestariteos, joka jokaisen täysi-ikäisen toimintapelien ystävän täytyy kokea!
On suoranainen ihme, jos murahtelevan kreikkalaisen “jumaltentappaja” Kratoksen ja poikansa Atreuksen norjalaiseen mytologiaan uppoutuvan seikkailun päätös ei ole vahvimpia ehdokkaita vuoden peliksi.
Supersuositun pelisarjan uuden tulemisen, vuonna 2018 julkaistun ylistetyn God of War -pelin, uskottiin olevan parasta, mitä Kratos voisi saada irti norjalaisesta jumaltarustosta, mutta tämäpä ei pitänytkään paikkaansa, sillä Rakgnarök päihittää edeltäjänsä kaikin puolin.
Luvassa on muun muassa kreikkalaista tragediaa, jumalia, hirviöitä, petosta, surua, rakkautta, pettymyksiä, ystävyyttä, julmuuksia, monimutkaisia perhesuhteita, kohtalon vastustamista, brutaaleja taisteluja sekä paljon muuta puettuna eeppisen kauniiseen pakettiin.
Ragnarökissa Kratoksen poika Atreus on kasvanut teiniksi, mikä näkyy myös tarinassa. Pelin monisävyinen juoni erilaisine hahmoineen on niin kiinnostava, että pelatessa tuntee pääsevänsä mukaan erittäin laadukkaaseen huippuelokuvaan. Pelin tunnelmia täydellisesti kuvaavasta eeppisestä musiikista vastaa legendaarinen Bear McCreary, jonka tuoreimpiin töihin kuuluu historian kallein sarja Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset.
Visuaalisesti peli on huikea. Norjalaisen jumaltaruston yhdeksän maailmaa ovat monimuotoisia ja häikäisevän kauniita omilla tavoillaan. Kaiken yllä leijuu taianomaista tunnelmaa sekä yliluonnollisia ja jumalallisia tapahtumia.
Pelattavuus on huipputasoa ja toimintonapit on helppo oppia. Kaikki toimii kuin unelma. Myös peliasetukset ovat erittäin monipuoliset. Kasuaalipelaajia on muistettu lukuisilla pelaamista helpottavilla vaihtoehdoilla, myös minipeleissä ja pulmissa. Nappien rämpyttämistä saa vähennettyä asetuksista huomattavan paljon, jos niin haluaa. Helpoimmillakaan asetuksilla peli ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu, sillä hahmoja ja heidän taitojaan täytyy kehittää, jotta voi pärjätä tuleville yhä haastavimmille vastustajille.
Kratos tutkii välillä yksin ja välillä vuorotellen poikansa Atreuksen sekä jumalatar Freyan kanssa norjalaisen mytologian yhdeksää maailmaa yrittäessään estää maailmanlopun.
Ylijumala Odin on päättänyt voittaa viimeisen sodan ja haluaa nähdä tulevaisuutensa Atreuksen/Lokin erikoiskykyjen avulla.
Jumalia ja hirviöitä vastaan taistelemiseen tarvitaan erikoisaseita ja -taitoja.
Myös aseiden suorituskykyä voi tehostaa suuresti pelin aikana.
Pelattavina hahmoina ovat Kratos sekä äitinsä kautta jättiläisten sukuun kuuluva Atreus, jolla paljastuu myös taito muuttua jättimäiseksi eläimeksi. Atreuksella on omat tärkeät seikkailunsa uusien tuttavuuksien kanssa, joihin kuuluvat muun muassa jättiläissukuinen Angrbroda sekä Thorin tytär Thrud.
Päätehtävät täytyy suorittaa, jotta pelissä pääsee eteenpäin, mutta myös sivutehtävät ovat tarpeellisia, sillä vastaan alkaa rynnistää ja myös lentää yhä haastavampia vastustajia.
Pelin päätarinan saa läpi 20-25 tunnissa, jos taidot ovat sillä tasolla, ettei hahmoa tarvitse juurikaan kehittää sivutehtävien avulla. Pääjuonen, pulmien, kaikkien sivutehtävien, aarrearkkujen, lopputekstien jälkeisten tehtävien sekä hurjien Berserker-haasteiden selvittämiseen kuluu reilusti yli 50 tuntia.
Oman lisänsä tarinaan tuovat Kratoksen vyöllä roikkuvan Mimirin irtopään selonteot ja tarinoinnit. Aika kuluu mukavasti siirryttäessä paikasta toiseen, kuunnellen Mimirin sepustuksia. Mimirin ja kanssaseikkailijan vinkkejä kannattaa myös kuunnella pulmatilanteissa.
God of War: Ragnarök on todellakin hintansa arvoinen huippupeli ja mestariteos, jota ei kannata jättää kokematta!
Lisää kuvia pelistä:
Tähdet: 5/5
Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: PS5, PS4
Genre: Toimintaseikkailu
Pelaajamäärä: 1
Ikäraja: 18
Kehittäjä: Santa Monica Studio
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Julkaisupäivä: 9.11.2022