Elisa: Uudella teknologialla kymmenkertainen nettinopeus vanhempiin asuntoihin
Elisa on tuonut saataville uuden G.fast-teknologian, jonka avulla vanhempien kiinteistöjen, joiden sisäverkko muodostuu kuparikaapeleista, valokuituverkon nettinopeus saadaan kymmenkertaistettua.
Kuparikaapelit muodostavat asunnon sisäverkossa pullonkaulan, joka kuihduttaa nopeuden kymmenesosaan valokuidun potentiaalista. Elisan mukaan tämä ongelma poistuu G.fast-teknologialla.
Kerros- ja rivitaloissa valokuitukaapeli on usein rakennettu kiinteistön tekniseen tilaan asti, josta yhteys jaetaan sisäverkkoa pitkin asuntoihin. Tämä kiinteistön sisäinen kaapelointi on vanhemmissa taloissa toteutettu kuparisella puhelinkaapelilla, jonka tiedonsiirtokapasiteetti jää hyvin kauas valokuidun nopeuksista.
Mikä ihmeen G.fast?
G.fast korvaa aiemman VDSL-tekniikan. Sen avulla alle 100 metrin pituisissa taloyhtiön kuparikaapeleissa päästään jopa gigabitin nopeuteen ilman sisäverkon uusimista valokuituverkoksi. G.fast sopii ratkaisuksi hieman vanhempiin kiinteistöihin, joiden tekniseen tilaan asti valokuituverkko yltää. Tällöin valokuidun nopeus saadaan sujuvasti käyttöön ilman, että kuitukaapelia rakennetaan asuntoihin asti.
Teknologia otetaan käyttöön asentamalla kiinteistön tietoliikennekaappiin G.fast-keskitin, johon yhdistetään rakennukseen tuleva valokuitu sekä eri kerroksiin kulkevat kuparikaapelit. Huoneiston päässä puhelinpistokkeeseen asennetaan entistä paremmat nettinopeudet mahdollistava G.fast-modeemi. Lisäksi nettiyhteyden toimivuutta eri huoneissa voi parantaa mesh-laitteilla. G.fast on yhteensopiva aiemman VDSL-tekniikan kanssa, eli VDSL-modeemit toimivat edelleen myös G.fast-verkossa, joskaan niiden tiedonsiirtonopeus ei kohoa.
Lisätietoa…
– On yleisesti tiedossa, miten mobiilidatansiirtoon vaikuttaa käytettävän liittymän nopeus sekä tukiaseman etäisyys käyttäjästä. Sama logiikka pätee myös valokuituyhteyteen: nopeuteen vaikuttaa nettiliittymän lisäksi se, miten yhteyden viimeiset metrit huoneistoon asti on toteutettu. Monissa ennen vuosituhannen vaihdetta rakennetuissa kiinteistöissä tämä on hoidettu kuparisella puhelinkaapelilla, kertoo Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen.
Netinkäyttö on monipuolistunut Suomessa hurjaa vauhtia, ja yhteydestä on riitettävä kaistaa moneen eri tarpeeseen. Samalla kupariverkosta on muodostunut sujuvan arjen pullonkaula.
– Vielä kymmenisen vuotta sitten nettiyhteyksien huippunopeudet liikkuivat sadoissa megabiteissä, eikä kiinteistön kuparinen sisäverkko vaikuttanut näiden toimivuuteen. Nykyään tarjolla on gigabitin yhteyksiä, joiden nopeudesta sisäverkko voi syödä jopa 90 prosenttia, Lehtinen havainnollistaa.
Uusi teknologia kiihdyttää kuparisen sisäverkon nopeudet valokuidun tasolle
Nettiyhteyden viimeisten metrien hidastelusta on nyt mahdollista päästä eroon: Elisa otti kesällä 2023 käyttöön G.fast -nimellä tunnetun teknologian, jonka avulla kuparikaapelilla toteutetun sisäverkon nopeutta voidaan kiihdyttää jopa kymmenkertaiseksi. Taloyhtiöissä ratkaisu on ehtinyt herättää jo laajalti kiinnostusta.
– Kiinteistön nykyistä kupariverkkoa hyödyntäen voimme uudella G.fast -teknologialla toteuttaa huippunopean nettiyhteyden, jonka latausnopeudet vastaavat valokuituverkon nopeuksia. Tämä voidaan tehdä ilman isoja ja kalliita perusparannushankkeita, kun kiinteistön sisäverkkoa ei tarvitse uusia.
– Kiinteistön nettiyhteyden päivittäminen valokuidun tasolle auttaa vuokralaisten pitämisessä ja houkuttelemisessa. Se myös pidentää kiinteistön elinkaarta: jos sisäverkon saneeraaminen nopeaksi valokuituverkoksi ei ole mahdollista tai sitä on järkevää lykätä laajemman peruskorjauksen yhteyteen, kannattaa harkita G.fastia. Jos taas perusparannushanke on ohjelmassa lähivuosina, kannattaa harkita sisäverkon uudistamista sen yhteydessä, Lehtinen neuvoo.
Lähde ja kuva: Elisa