Näin valmistat herkullista kuhaa – helpot ohjeet
Kuhan sesonki on nyt parhaimmillaan ja sitä saa jopa uistimella. Yksi kesän herkuista onkin paistettu kuha, joten tässä ohjeita kuhan käsittelyyn ja valmistamiseen.
Kuha on järvikala, jota arvostetaan ruokapöydässä sen vaalean ja kiinteän lihan vuoksi. Kuhan liha on erittäin maukasta ja hienostunutta, eikä sen maku ole yhtä voimakas kuin ahvenen. Kuhassa on myös verrattain vähän ruotoja – ja nekin on helppo poistaa, jolloin fileestä saa lähes ruodottoman.
Yksi suosituimmista tavoista valmistaa kuhaa on paistaa se fileinä voissa pannulla, mutta kannattaa myös kokeilla kuhan grillaamista, savustamista tai uunissa kypsentämistä.
Ohjeita kuhan valmistamiseen
Poista kuhafileen pienet pystyruodot tekemällä viillot ruotorivin molemmille puolille ja irrottamalla leikattu suikale ruotoineen.
Nahattoman fileen paistoaika pannulla on noin 2–3 minuuttia per puoli. Muissa valmistustavoissa kypsennysaika vaihtelee fileen paksuuden ja lämmönlähteen mukaan. Kuha on kypsää, kun liha muuttuu kauttaaltaan valkoiseksi.
Jos aiot grillata, savustaa, loimuttaa tai pariloida kuhafileitä, suomusta kala ennen fileointia, mutta jätä nahka fileeseen. Se suojaa kalan lihaa kypsennyksen aikana.
Grillatessa ja savustaessa kuhafileet on tärkeää suojata kuivumiselta voitelemalla ne reilulla määrällä voita tai öljyä ennen kypsennystä. Se pitää ne mehevinä. Savustusaika vaihtelee kuhafileen koon mukaa noin 15–45 minuuttiin.
Lähde ja ohjeet: Kalavapriikki
Kuva: Pixabay