Tiedätkö, miksi tänään vietetään ystävänpäivää? Lyhyt oppimäärä ystävänpäivän historiasta
Tänään 14. helmikuuta vietetään useissa maissa ystävänpäivää, joka nimensä mukaisesti Suomessa tarkoittaa yleisesti ystävien muistamista korteilla ja muilla tervehdyksillä. Muissa maissa päivän nimi viittaa Valentinukseen, ja se on rakastavaisten juhla. Etelä-Euroopassa uskotaan, että linnutkin valitsevat itselleen parin Valentinuksen päivänä.
Perinteen uskotaan alkaneen jo antiikin Rooman Lupercalia-juhlasta (15.2.), jolla kunnioitettiin naisten ja avioliiton jumalatarta Junoa sekä luonnon jumalaa Pania. Lupercaliasta siirtyi piirteitä edelliseen päivään (14.2.) eli Valentinuksen päivään, jota alettiin juhlia vuonna 350. Nimen taustalla uskotaan olevan italialainen piispa Valentinus, joka taisteli 200-luvulla rakkauden puolesta ja koki marttyyrikuoleman.
Englannissa ja Ranskassa järjestettiin 1300-luvulla ystävänpäivän juhlia rusettiluisteluineen sekä lemmenarpajaisineen. Englannissa 14.2. julistettiin viralliseksi juhlapäiväksi vuonna 1537, ja 1800-luvun alussa maassa tulivat myyntiin ensimmäiset painetut Valentinuksen päivän kortit.
Yhdysvalloissa perinne alkoi levitä 1800-luvun alussa, ja siitä kehittyi nopeasti suuri kansanjuhla, jolloin mielitietylle annettiin kortteja ja lahjoja, varsinkin suklaata.
Suomessa Valentinin nimipäivää alettiin juhlia ystävänpäivänä 1980-luvulla. Kalenteriin se lisättiin virallisesti vuonna 1996. Ystävänpäiväkorteista on muodostunut jo perinne, ja se onkin Suomen toiseksi suosituin korttipäivä joulun jälkeen.
Kuva: Pixabay