Tiesitkö? Kaloillakin on sesongit – tsekkaa herkullinen resepti
Monien kalalajien paras saalissesonki ajoittuu jäiden lähdön jälkeiseen aikaan, eli huhti-toukokuuhun, jonka vuoksi Pro Kala ry on nimennyt toukokuun Kalakuuksi.
Ravintoloiden listoilta löytyy monesti kaikkein monipuolisimmin kalaa juuri keväällä. Tällä hetkellä esimerkiksi ahventa, kuhaa, haukea ja silakkaa voi löytää kaupan kalatiskiltä paremmin kuin vaikkapa keskikesällä. Sesongit koskevat etenkin pyydettyä kalaa. Kasvatettua kalaa, kuten lohta tai Suomessa kasvatettua kirjolohta tai siikaa on tarjolla vuoden ympäri.
Kolmatta kertaa vietettävän Kalakuun ideana on haastaa suomalaiset syömään kalaa suositusten mukaan, eli vähintään kahdesti viikossa.
Resepti: Parsa-jättirapuvarras
Vartaita kannattaa voidella grillaamisen aikana, jotta kastikkeen maut tarttuvat aineksiin.
6 parsaa
18 jättiravunpyrstöä
1 valkosipulinkynsi
20 g inkivääriä
1 chili
1 tl sitruunaruohotahnaa
100 g voita
kevätsipulia
varrastikkuja
1. Kuori parsat, pilko useampaan osaan. Poista jättiravuista kuoret tarvittaessa. Pujottele ainekset vuorotellen varrastikkuihin.
2. Kuori valkosipuli ja inkivääri, poista chilistä kanta ja siemenet. Hienonna mausteet ja laita ne kattilaan yhdessä sitruunaruohotahnan kanssa. Lisää voi ja kiehauta.
3. Sekoita maustevoi blenderissä tasaiseksi.
4. Voitele vartaita grillaamisen aikana maustevoilla.
5. Tarjoile kuumina, koristele kevätsipulilla.
Lähde, resepti ja kuva: Pro Kala ry