Vapun parhaat silliherkut – ota talteen nämä reseptit
Jo hyvissä ajoin ennen vappua kannattaa suunnitella vappupäivän brunssin ja piknikin sisältö.
Monien vappujuhlijoiden perinteeseen kuuluu itseoikeutetusti silliaamiainen eli sillis. Silliksen mainitaan usein olevan ”virkistävä ja elvyttävä kokemus”, joka palauttaa juhlijoiden voimat vapunaaton jäljiltä. Sillis nautitaan yleensä vapunpäivänä joko brunssin tai piknikin muodossa, mutta voipa silliksen nauttia toki myös lounaana.
Jos sää vain sallii, sillis on juhlavaa kattaa pihalle, parvekkeelle, puistoon tai vaikkapa mökin terassille. Silliaamiainen koostetaan useista erilaisista silliruuista, ja niiden kanssa voi tarjota esimerkiksi saaristolaisleipää ja patonkia, keitettyjä kananmunia ja keitettyjä perunoita. Tarjontaa voi täydentää savukalalla, kylmäsavukalalla ja salaateilla. Juhlavaan silliaamiaiseen voi yhdistää myös mätiä.
Vappuna voi tarjota sekä valmiita sillejä että itse valmistettuja silliherkkuja, ja niitä yhdistämällä syntyy monipuolinen tarjoilu kohtuullisen vähällä vaivalla.
Katso tästä reseptit vapun parhaaseen sillikimaraan…
Kaikki ohjeet neljälle.
Sillikaviaari ja uudet perunat
Helppotekoinen vappuherkkujen klassikko
2 matjessillifileetä
1 keltasipuli hienonnettuna
1 pieni omena kuutioituna
2 kovaksi keitettyä kananmunaa karkeana silppuna
2 rkl kotimaista väkevää sinappia
100 g créme fraîchea
puolikas puntti tilliä varsineen hienonnettuna
Leikkaa silli reiluiksi kuutioiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden kanssa.
Sillijäädyke
Maukas alkupala, joka on uusien perunoiden paras kaveri
1 pieni (puna)sipuli
vajaa 1 dl silliä pieneksi kuutioituna
n. 2 tl sillilientä
100 g tuorejuustoa
1 dl kuohu- tai vispikermaa
0,5 dl ruohosipuli tai tillisilppua
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus sokeria
(2 cl votkaa)
Koristeluun: kaprista, tilliä ja sitruunaviipaleita
Silppua (puna)sipuli ja silli pieneksi. Sekoita tuorejuustoon silliliemi sekä sipuli- ja sillikuutiot. Vaahdota kerma vaahdoksi ja sekoita kalaseokseen ruohosipulin, mustapippurin, sokerin ja votkan kanssa.
Vuoraa neljä annosvuokaa (esim. kahvikuppia) tuorekelmulla ja jaa seos kuppeihin. Peitä kelmulla ja jäädytä vähintään 4 tuntia. Ota noin 10 minuuttia enne tarjoilua pakkasesta, kumoa tarjolle ja koristele kapriksilla, tillillä ja sitruunalla. Kaksinkertaisesta annoksesta saat esim. kakkuvuoassa jäädytettävän isomman jäädykkeen.
Sillinyytit paperissa
Tämän ruuan voit valmistaa vaikkapa ulkona grillissä
4 kevytsuolattua sillifileetä
8 keitettyä uutta perunaa
2 kevätsipulia varsineen
8 viipaletta pekonia ruskistettuna
1 dl tillisilppua
2 rkl voita
ruohosipulia silputtuna
Liota sillifileitä kylmässä vedessä 2-3 tuntia, vaihda välillä vesi. Valuta sillifileet ja puolita pitkittäin. Leikkaa leivinpaperiarkista neljä neliötä ja voitele paperit keskeltä voilla.
Viipaloi perunat ja silppua sipulit.
Lado paperille kerroksittain ensin perunaviipaleet. Laita päälle sillifileet, tillisilppu, pekoniviipaleet ja sipulit. Laita pinnalle muutamia voinokareita ja taita paperi tiiviiksi taskuksi siten, että aromit pysyvät paketissa.
Laita paketit uunipannulle. Kypsennä 250-asteisessa uunissa tai grillissä epäsuoralla lämmöllä noin 20 minuuttia.
Nosta sillinyytit lautasille ja avaa ne vasta pöydässä. Koristele ruohosipulilla ja tarjoa esimerkiksi paahdetun ruisleivän kanssa.
Sillimunakas
Vappubrunssin herkku, joka maistuu sekä haaleana että lämpimänä
2 matjessillifileetä
3 kypsää perunaa viipaleina
1 sipuli
8 kananmunaa
1 dl vettä
ripaus suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 dl persiljaa ja tilliä (50/50)
2 rkl öljyä
4 varsiparsakaalia (broccolini) tai puntti vihreää parsaa
rucolaa
Huuhtele ja kuivaa matjessillifileet. Hienonna puolet silleistä ja suikaloi loput. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja hienonna sipuli.
Mittaa munat, vesi, suola, mustapippuri ja yrtit sauvasekoittimen mentävään astiaan. Aja ainekset tasaisen karkeaksi massaksi.
Kuumenna öljy pinnoitetulla uunin kestävällä paistinpannulla. Lisää pannulle perunat ja sipuli. Paista 4–5 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää hienonnettu silli ja karkeaksi pätkitty varsiparsakaali.
Kaada munamassa kuumalle paistinpannulle peruna-sillisekoituksen joukkoon. Sekoita lastalla pohjaa pitkin reunoilta kohti keskustaa, kunnes seos hieman hyytyy ja täytteet levittyvät tasaisesti.
Nostele suikaloidut silliviipaleet munakkaan pinnalle.
Paahda munakkaaseen lopuksi kaunis väri grillivastuksen alla ja viimeistele rucolalla.
Vinkki:
Sillifileissä on huomattavasti vähemmän suolaa kuin aikoinaan, ja nykyisin suositaan kevytsuolattuja sillejä. Jos kuitenkin haluat vähentää sillin suolaisuutta, liota sillifileetä runsaassa kylmässä vedessä 1–3 tunnin ajan. Mitä pidempi liotus, sen vähäsuolaisempaa sillistä tulee, mutta aikaa ei kannata kohtuuttomasti pitkittää, muuten kala muuttuu todella pehmeäksi.
Sillin suolaisuutta voi vähentää yhdistämällä sen esimerkiksi keitettyyn perunaan tai hapanmaitotuotteisiin, kuten smetanaan tai jugurttiin.
Silli ja silakka sisältävät runsaasti proteiinia ja monityydyttymättömiä, terveydelle hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja. Silakassa ja sillissä on myös erityisen runsaasti D-vitamiinia, ja pala silliä tyydyttää päivän D-vitamiiniannoksen.
Lähde, kuvat ja reseptit: Pro Kala ry