Näin vältyt kyyneleiltä sipulia pilkkoessa – tsekkaa myös reseptit
Maa- ja kotitalousnaisten vinkkien avulla sipulin käsittely ei itketä.
Suomalaiset syövät vuosittain noin viisi kiloa sipulia vuodessa. Monia kuitenkin ärsyttää sipulin pilkkomisen yhteydessä tapahtuva kyynelehtiminen, koska sipulin solukon rikkoutuessa vapautuu silmiä ärsyttäviä rikkiyhdisteitä.
Näin pilkot sipulin ilman kyyneleitä
Leikkaa sipuli kylmänä. Se ei itketä yhtä paljon kuin huoneenlämpöinen. Pidä sipulia ennen leikkaamista hetken aikaa pakastimessa tai upota kylmään veteen viilenemään.
Lue myös: Näin säästät aikaa keittiössä
Hienonna sipulit aina erittäin terävällä veitsellä, koska se rikkoo solukkoa vähiten. Älä hakkaa varsinkaan raakana tarjottavaa sipulia leikkuulaudalla tai silppua leikkurilla. Sipulin solukko ja rakenne menevät hakatessa mössöksi ja maku sekä rakenne kärsivät. Sipulisilppu voi muuttua jopa limaisen tuntuiseksi ja kitkerän makuiseksi.
Sipulin terveellisyys
Sipulit sisältävät runsaasti flavonoideja, joista saat vastustuskykyä viruksia ja bakteereita vastaan. Tehokkaimmin taudinaiheuttajia vastaan taistelee sipulin sisältämä antioksidantti kversetiini. Lisäksi sipuleissa on B-ryhmän vitamiineja, C- ja K-vitamiineja, kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia, sekä kuitua. Sipulin suojaravintoaineet auttavat alentamaan kolesterolitasoa, vahvistamaan immuunijärjestelmää sekä osaltaan ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien syntyä.
Vatsavaivat?
Moni saa sipulista vatsavaivoja tai närästystä. Kokeile käyttää niitä käsiteltyinä (marinoidut, pikkelöity, karamellisoitu, kuivattu, kuullotettu) ja välttele raakaa sipulia. Sipulien maku ei käsitellessä huonone. Päinvastoin, kypsennettäessä makeus pääsee oikeuksiinsa ja maku pyöristyy. Sipuli säilyttää myös hyvät ravintoaineensa.
Jos kuullottamisesta tai muusta käsittelystä huolimatta sipuli ei sovi vatsalle, vältä sitä. Jos silti kaipaat ruokiin sipulin makua, kokeile silputtua ruohosipulia sekä kevät- ja purjosipulin vihreitä osia.
Avaa tästä herkullisia sipulireseptejä
Sipulireseptejä
Tarjoa kahdenlaisia sipuleita jauhelihapihvien tai kasvisjauhispihvien kanssa!
Pikapikkelöity sipuli
G M V
8 sipulia (esim. punasipulia)
Pikkeliliemi
1 dl etikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
1. Valmista ensin pikkeliliemi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna siihen asti, että sokeri sulaa. Huom! Lientä ei tarvitse kiehauttaa tai keittää.
2. Kuori ja viipaloi sipulit. Laita sipulit puhtaaseen kannelliseen astiaan ja kaada pikkeliliemi päälle. Hölskyttele sipuleita astiassa ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.
Puhtaassa, steriloidussa astiassa pikkelöidyt sipulit säilyvät hyvin jääkaapissa vähintään kaksi viikkoa.
Karamellisoidut sipulit
G M V
8 sipulia (kepasipuli, makea sipuli)
1 rkl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl tummaa esim. ruokosokeria
1 tl suolaa
2 dl vettä
1. Kuori ja viipaloi sipulit.
2. Paista sipuliviipaleita öljyssä miedolla lämmöllä paistinpannulla. Sipulit saavat ruskistua hieman.
3. Kun sipuleissa on väriä, lisää loput ainekset joukkoon ja hauduttele sipuleita puolisen tuntia.
Karamellisoidut sipulit säilyvät kylmässä parin viikon ajan.
Sipulisämpylät
Paahdettu sipuli tuo umamista makua näihin pehmeisiin sämpylöihin. Herkuttele sellaisenaan tai tee hot dogeja!
16 kpl
2 dl vettä
3 dl maitoa
2 rkl siirappia tai hunajaa
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
10–12 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
1 dl paahdettua, kuivattua sipulia
0,5 dl öljyä tai voisulaa
1. Yhdistä nesteet ja lämmitä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Lisää nesteeseen siirappi tai hunaja sekä kuivahiiva. Anna seoksen seistä noin viisi minuuttia. Hiiva herää ja seos alkaa kuplia kevyesti.
2. Lisää joukkoon suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa joko käsin tai yleiskoneella. Lisää paahdettu sipuli ja sekoita. Lisää sitten öljy, ja loput jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä puolen tunnin ajan noin kaksinkertaiseksi.
4. Kun taikina on kohonnut, muotoile taikinasta kaksi tankoa. Leikkaa molemmat tangot kahdeksaan osaan. Voit koittaa muotoilla sämpylöitä kostutetuin käsin, mutta pehmeää taikinaa on hankala muotoilla.
5. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden kohota 15 minuutin ajan.
6. Paista sämpylät 225 asteessa 15 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat pinnalta ja pohjasta vaalean ruskeita.
Koti ja maaseutu -lehden numero 2:n teemakasvina on sipulit. Kurkkaa lehdestä lisää juttua sipulista ja kokeile maukkaita ohjeita.
Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
Kuva: Pixabay