Lohi ja katkaravut kuuluvat joulupöytään – helpot reseptit
Joulu on jo ovella – onko ruokasuunnitelmat ja -ostokset ja tehty? Tästä artikkelista löydät vinkkejä merellisiin jouluherkkuihin.
Turun positiivisimmaksi 2023 valitun viestinnän ammattilaisen ja turkulaisen ruokakulttuurin puolestapuhujan Heli Niemisen ykkösherkku jouluna on äidin valmistamaan saaristolaisleipään yhdistetty katkaraputahna. Hän rakastaa myös erityisesti katkarapukimaraa, kylmäsavulohta ja mätiä.
Kylmäsavulohikakkua tarjotaan vieraille joulupäivänä tai tapanina. Joulun kestosuosikkeihin kuuluu lisäksi kylmäsavulohirulla, jota on tehty samalla kaavalla aina lapsuudesta asti.
– Kun ei näännytä itseään ruuanlaitolla, jaksaa satsata siihen, että kattaa pöydän kauniisti ja laittaa ruuat tyylikkäästi tarjolle. Haluan, että joulupöydässä on aina joulukoristeista tehty asetelma, kynttilöitä ja punaisia ruusuja. Sitten laitetaan joululaulut soimaan ja istutaan pöydässä pitkän kaavan mukaan.
Reseptit, klikkaa…
Helpot katkarapuleivät
(neljälle)
puolikas saaristolaisleipä
300 g katkarapukimaraa eli majoneesipohjaista katkarapusalaattia
50 g mätiä
tilliä
sitruunaa
Leikkaa saaristolaisleipä siivuiksi (puolita leipäviipaleet halutessasi kolmioiksi). Asettele leivät kauniisti vadille, lusikoi pinnalle katkarapusalaattia. Koristele mädillä, tillisilpulla ja sitruunaviipaleilla. Tarjoile glögin kanssa tai osana jouluista kalapöytää.
Huom: Katkarapusalaatin voit valmistaa itse tai ostaa valmiina kaupan kylmähyllystä tai palvelutiskistä.
Kylmäsavulohirulla
(4–6:lle)
300 g kylmäsavulohta
200 g maustettua tuorejuustoa (esim. tilli, yrtti, pippuri)
hienonnettua tilliä
mustapippuria
Aseta pala tuorekelmua leikkuulaudalle. Lado kylmäsavulohisiivut limittäin yhtenäiseksi levyksi.
Notkista tuorejuusto lusikalla ja levitä se tasaisesti kylmäsavulohisiivujen päälle. Ripottele pinnalle tilliä ja rouhi päälle hiukan mustapippuria.
Rullaa levy kelmun avulla kuten kääretorttu ja laita pakkaseen vähintään puoleksi tunniksi. Jos pakastat rullaa pitempään, muista ottaa se ajoissa sulamaan jääkaappiin, jäisenä sitä ei saa leikattua.
Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa kalapöydässä tai pikkusuolaisena saaristolaisleivän päällä.
Huom: Voit varioida lohirullan makua vaihtamalla tuorejuustoa.
Kylmäsavulohikakku
(4–6:lle)
Pohja:
120 g saaristolaisleipää
50 g voita
Täyte:
150 g kylmäsavulohta
1 liivatelehti
2 pkt (maustettua) tuorejuustoa
1 prk kuohukermaa
tilliä
sitruunaa
pippuria
Koristeluun:
kylmäsavulohta
kurkkua
yrttejä
mätiä
Hienonna saaristolaisleipä muruksi, sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa 18–20 -senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat. Taputtele leipämassa vuoan pohjalle.
Silppua kylmäsavulohi. Laita liivatelehti veteen likoamaan. Notkista tuorejuustot ja vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä tuorejuustot, kerma ja lohi. Sulata liivatelehti tilkkaan kuumaa vettä ja sekoita massaan.
Mausta tillillä, sitruunamehulla ja pippurilla, kaada täyte vuokaan ja laita jääkaappiin yön yli.
Irrota kakku vuoasta, siirrä tarjoiluvadille ja koristele kylmäsavulohi- ja kurkkurullilla sekä yrteillä. Halutessasi voit lisätä kakun pinnalle myös mätiä.
Vinkki: Voit yhdistää täytteessä esimerkiksi maustettuja ja maustamattomia tuorejuustoja, kuten kylmäsavulohituorejuustoa ja Philadelphiaa, tai käyttää kahta maustettua tuorejuustoa.
Lähde ja kuvat: Pro Kala ry