Tutkimus: Nämä kuusi keinoa voivat hidastaa muistin heikkenemistä
Laajassa kymmenen vuoden aikana yli 29 000 yli 60-vuotiaalle kiinalaiselle tehdyssä tutkimuksessa identifioitiin kuusi selkeää elintapaa, jotka hidastivat muistin heikkenemistä ja dementian riskiä, uutisoi The Washington Post.
Esimerkiksi sosiaalisella eristäytyneisyydellä ja ylipainolla tiedetään olevan vaikutusta muistiongelmien lisääntymiseen. Kiinalaistutkimuksessa puolestaan keskityttiin selvittämään, millaiset asiat hidastavat muistin heikkenemistä, ja vastaus löytyi elintavoista.
Kuusi elintapaa, jotka hidastivat muistin heikkenemistä
- Ruokavalio: Päivittäin riittävä määrä vähintään seitsemää näistä 12 ruoka-aineesta: Hedelmät, vihannekset, kala, liha, maitotuotteet, suola, öljy, munat, viljatuotteet, palkokasvit, pähkinät ja tee.
- Liikunta: Vähintään 150 minuuttia kohtalaista tai 75 minuuttia raskaampaa liikuntaa viikossa.
- Alkoholi: Ei koskaan tai vain silloin tällöin.
- Tupakointi: Ei koskaan tai lopettanut tupakoinnin.
- Kognitiivinen toiminta: Aivojumppaa vähintään kaksi kertaa viikossa, esimerkiksi lukemista ja kortti- tai lautapelejä.
- Sosiaalisuus: Muiden ihmisten tapaaminen vähintään kaksi kertaa viikossa, esimerkiksi harrastukset tai kokoontumiset sekä vierailut ystävien ja sukulaisten luona.
Tutkimus pohjautui tutkittavien omiin ilmoituksiin elintavoistaan. Suurin positiivinen vaikutus oli tasapainoisella ruokavaliolla, kun taas länsimaisissa tutkimuksissa on todettu, että ruokavalio vaikuttaisi iäkkäiden muistiin vähemmän kuin liikunta ja aivojumppa.
Lähteet: The Washington Post, BMJ